ЛАСКАВО ПРОСИМО!

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

Добро пожаловать!
(если разместить сюда виджет, то он заменит этот тест)

IP камери Reolink

Як громада Ротмістрівки відстоювала лікарню

Як громада Ротмістрівки відстоювала лікарню

18 травня на території відділення центральної районної лікарні села Ротмістрівка відбулася зустріч громади сіл Ротмістрівка, Куцівка, Мельниківка, Ташлик, Носачів та Самгородок з головним лікарем Смілянської ЦРЛ ім. С. Бобринської Зоєю Зиряновою, головою Смілянської РДА Андрієм Колесником та головою районної ради Володимиром Грошевим. Керівника Смілянської ЦРЛ та очільників району на зустріч запросила громада вищеперерахованих сіл для роз'яснення питання щодо закриття лікарні у Ротмістрівці, яка є територіально-відокремленим структурним підрозділом Смілянської ЦРЛ.



Зустріч відкрила голова села Тетяна Вечорик, яка запевнила схвильовану громаду у тому, що закриття лікарні не було предметом розгляду жодного засідання районної ради.

— На всіх нарадах та засіданнях питання закриття Ротмістрівської лікарні не піднімалося. Це можуть підтвердити присутні на сьогоднішній зустрічі депутати районної ради, які знають, що питання закриття чи відкриття лікарень — компетенція районної ради. Одна людина — головний лікар, це питання не вирішує. Адже головний лікар не має посадових обов'язків закривати чи відкривати медичну установу. До того ж організатори цього, як я б назвала “заколоту”, почали збирати громаду сусідніх сіл не повідомивши про це голів сільських рад. Коли мені зателефонували і попросили дати оголошення про проведення сьогоднішніх зборів я сама вперше почула про те, що нашу лікарню хочуть закрити і обдзвонювала всі установи, які є причетними до діяльності медичного закладу. Ніхто мені цю інформацію не підтвердив, — зазначила Тетяна Вечорик.


Жителі навколишніх сіл зібралися аби висловити свій протест проти закриття закладу, який буцімто, за словами присутніх, організовує головний лікар Смілянської ЦРЛ Зоя Зирянова. Чи то чутки, чи думки вкладені кимось в голови людей, або ж неправильне розуміння поняття оптимізації ліжкового фонду в рамках реформування медицини, яка зараз у всіх на слуху, але більшість громади, яка зібралася того дня на зустріч із працівниками галузі охорони здоров'я та очільниками району у всіх бідах звинувачувала головного лікаря Смілянської ЦРЛ. В ході зустрічі стало зрозуміло, що громада зібралася тут для того аби не тільки зберегти лікарняний заклад, а й вирішити нагальні побутові проблеми, такі як ремонт покрівлі на приміщенні, придбання флюрографа, повернення машини для потреб лікарні, яка була передана на баланс Смілянської ЦРЛ після ліквідації Смілянської ЦРЛ № 2, як юридичної особи, придбання необхідного медичного обладнання та ін.

— Жодного рішення ні районна рада, ні адміністрація не приймали щодо закриття відділкової лікарні у с. Ротмістрівці та навіть не розглядали його на депутатських комісіях. Рік тому ми зустрічалися з вами і так само піднімали це питання. Тоді я вас запевнив, що доки буду головою РДА питання закриття лікарні не підніматиметься, — запевнив голова Смілянської РДА Андрій Колесник.

Голова районної ради Володимир Грошев прибув на зустріч із запізненням та відразу почав вимагати пояснень від головного лікаря Смілянської ЦРЛ Зої Зирянової щодо закриття медичного закладу так і не пояснивши присутнім, що закриття лікарні не є компетенцією головного лікаря і не входить у її посадові обов'язки та не може бути прийнято нею одноосібно, без попереднього розгляду на засіданнях профільної медичної комісії, депутатських слуханнях та на сесії районної ради.


Володимир Грошев попросив головного лікаря Смілянської ЦРЛ розповісти про подальші плани та перспективи існування Ротмістрівської лікарні, наголосивши на тому, що до 28 травня головний лікар повинна подати інформацію про роботу закладу та зазначити у якому стані він далі буде працювати. Залишиться як є сьогодні чи існуватиме в недалекому майбутньому тільки як денний стаціонар.

Інформацію про те, що лікарню у селі Ротмістрівка закриють спростувала і сама Зоя Зирянова.

— Питання про закриття лікарні не піднімалося. Я, як головний лікар працюю відповідно до законів держави. Наша лікарня є комунальною власністю районної ради. Я від них залежна, від рішень районної ради і від фінансування. Тому не маю права відкривати, закривати чи реформувати заклади медицини.

Зоя Зирянова озвучила присутнім рішення сесії Смілянської районної ради № 10-4/VI від 22 листопада 2011 року “Про припинення юридичної особи Смілянської районної лікарні № 2 с. Ротмістрівка та рішення сесії № 10-6/VI від того ж числа “Про погодження створення відокремленого підрозділу при Смілянській центральній районній лікарні ім. С. Бобринської, за яким лікарня с. Ротмістрівка стала окремим територіально-відокремленим підрозділом Смілянської ЦРЛ.

Голова районної адміністрації Андрій Колесник пообіцяв підготувати клопотання на сесію районної ради про зняття з балансу ЦРЛ та повернення на баланс відокремленого підрозділу ЦРЛ у Ротмістрівці автомобіля для потреб закладу та розповів, які кроки можна зробити для того аби відділення лікарні отримало додаткові кошти на свій розвиток з бюджету району.


— Для того, щоб ця лікарня стала повноцінною працювала так, як хочуть того жителі навколишніх сіл, щоб була збережена кількість ліжок, які є на сьогодні, необхідно виділяти кошти. Розрахунок буде підготовлено протягом двох днів та представлено на сесії, — повідомив Андрій Колесник.
В цьому році сільські ради району надали субвенцію на придбання насосу у Ротмістрівську лікарню.

— Він вже закуплений, але ще не встановлений, — відповіла Зоя Зирянова на питання виділення та використання субвенційних коштів від сільських рад.

— За цей час до мене як до керівника виконавчої гілки влади надходили вимоги від обласного департаменту охорони здоров'я та Міністерства охорони здоров'я щодо скорочення ліжкового фонду закладу через малу кількість коштів, які виділяються на його функціонування. Ми зберегли повноцінне фінансування в тих межах, які були визначені до цього, незважаючи на вкрай важке становище та відсутність коштів, — зазначив Андрій Колесник.

Виступила на зустрічі також керівник апарату РДА Олена Ковальська, депутат районної ради від ВО “Черкащани” Віктор Золотоверхий, головний лікар територіально-відокремленого відділення ЦРЛ у с. Ротмістрівці Олексій Семенчук, сільський голова с. Носачів Віктор Кравченко та багато інших представників галузі охорони здоров'я району та депутатів районної ради.
І всі, як один з виступаючих пообіцяли підтримувати медичну установу та не допустити її закриття в майбутньому, пропонували свої кроки щодо подальшого існування та діяльності закладу. Зокрема, вони стосувалися створення на базі медичної установи реабілітаційного центру для чорнобильців та учасників АТО, відкриття сучасного хоспісу та ін.

Ніхто не збирається закривати лікарню, але необхідно міняти принципи її роботи для того, щоб вона нормально функціонувала та надавала весь необхідний обсяг робіт, який має надавати лікарня такого рівня. Для цього слід шукати кошти та покращувати фінансування закладу, поліпшувати його матеріально-технічну базу, зміцнювати кадровий персонал та робити лікарню конкурентноспроможною у сучасних умовах. На такій думці зійшлися всі учасники зустрічі, але справа в тому, що маючи спільну мету ті, хто має вирішувати проблеми лікарні йдуть до досягнення цієї мети різними шляхами.

Як депутати районної ради підтримають пропозицію голови РДА Андрія Колесника про віднайдення додаткового фінансування на відділення ЦРЛ у с. Ротмістрівка зможемо побачити вже 20 травня на сесії Смілянської районної ради. За словами головного лікаря Смілянської ЦРЛ Зої Зирянової на останній бюджетній комісії голова районної ради Володимир Грошев повідомив про те, що не буде підтримувати додаткове фінансування Смілянської ЦРЛ до складу якої входить і відділення лікарні в Ротмістрівці. Останнє є парадоксом, адже на зустрічі з громадою голова районної ради В. Грошев пообіцяв докласти всіх зусиль для того, щоб лікарня працювала повноцінно. Щоб слова наших представників влади не розходилися з ділом громада триматиме це питання на контролі та чекатиме реальних кроків від тих, хто на цій зустрічі рвучи сорочку на власних грудях обіцяв зберегти лікарню та докласти всіх зусиль для вирішення її проблем. 
00:00
2324

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!