ЛАСКАВО ПРОСИМО!

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

Добро пожаловать!
(если разместить сюда виджет, то он заменит этот тест)

IP камери Reolink

ОСВІТА ЗА КОРДОНОМ - ПРОСТІШЕ НІЖ ЗДАЄТЬСЯ НА ПЕРШИЙ ПОГЛЯД

Тип статті:
Авторська
Зображення:
ОСВІТА ЗА КОРДОНОМ - ПРОСТІШЕ НІЖ ЗДАЄТЬСЯ НА ПЕРШИЙ ПОГЛЯД

Юлія РОМАНЕНКО — докторант історичного факультету Опольського національного університету та голова україно-польської громадської організації Free Student, розповіла про навчання за кордоном.

Багато молоді мріє про навчання за кордоном, але відмовляє собі в ньому через страх перед невідомим. Одна з фундаментальних задач нашої організації — допомогти, розвіяти цей страх та навчити студента почувати себе вільно в Європейських країнах. Тому ми і називаємося Free Student.


— Як саме Ви це робите?

— Я пам’ятаю той момент, коли вперше приїхала на навчання до Польського ВНЗ і мене ніхто не зустрів. І я чудово знаю що відчувають молоді люди, коли у 17 років, опиняються в чужій країні не знаючи ні мови ні законів ні звичаїв. Я з власного досвіду, знаю про конфлікти з роботодавцями. Наша основна мета — підготувати абітурієнта до життя в країнах Євросоюзу. В першу чергу — інформаційно. Співпраця з ними, ділиться на два етапи — Український та Польський. Український — етап відбувається на території України, ми допомагаємо з вибором ВНЗ та міста навчання. Консультуємо щодо умов вступу та інших нюансів, надаємо візову підтримку. Польський етап — відбувається на території Польщі, коли студент вже прибуває на навчання. Ми його зустрічаємо, допомагаємо з вирішенням житлового питання. Показуємо місто, щоб молода людина швидше зорієнтувалася на новій місцевості. Розповідаємо про те, де краще харчуватися, проводити вільний час і т.д. Якщо потрібно то допомагаємо у оформленні карти побиту, у окремих випадках, допомагаємо з роботою.

— Чому у окремих випадках?

— Тому що діяльність організації, зорієнтована на освіту, а не працевлаштування. Ринок праці — не наша сфера діяльності. Ми співпрацюємо з польськими агенствами, але самі не займаємося даними процесами. Тому питання працевлаштування через нашу організацію — окреме питання в кожному окремому випадку. Але можливість допомогти з роботою у нас є так що тут теж відкриті до діалогу. Бувають навіть випадки коли вступають навчатися за ради роботи.

— Українські студенти можуть легально працювати в Польщі?

— На студентській візі, легально працювати в Польщі не можна. Але на підставі цієї візи, можна оформити карту побиту про яку детально описано на нашому сайті Free STUDENT І вже з нею, офіційно працевлаштовуватися. Карта надає не лише право на працю, а і на проживання та інші, доступні полякам можливості.

— Ви сказали що молоді люди потрапляють до Польщі не знаючи польської мови. А як же вони навчаються?

— Дисципліни викладаються Польською мовою, але Польські ВНЗ, люб’язно надають Українським студентам адаптаційний період, під час якого, від наших студентів не вимагають того, що вимагають від поляків. Як правило, такий термін надається на пів року. За цей період можна непогано освоїти Польську мову. Але звісно ж бажано мати базові знання Польської до початку навчання. Це значно полегшить життя студента в Польщі.

— Ви представляєте тільки Польські ВНЗ?
— У нас є попередні домовленості і з НЗ інших країн, але поки не налаштована плідна співпраця через мою занятість науковою діяльністю. Поки не вистачає часу охопити все. Річ у тому, що ми співпрацюємо не лише з ВНЗ, а і коледжами, та іншими закладами спеціалізованої освіти.

— В яких умовах проживають студенти?

— Все дуже індивідуально, залежить від міста проживання та навчального закладу. ВНЗ, як правило пропонують гуртожитки, вони як і в Україні, бувають різнокомфортабельними. Якщо гуртожиток не влаштовує, студенти знімають приватне житло. Взагалі то студентське життя, нічим не відрізняється від аналогічного в Україні.

— Послуги Вашої організації платні? Якщо так то яка їхня вартість?

— Так, організація, має певні витрати і ми вимушені брати гонорар за свої послуги. Їхня вартість, значно нижча від вартості послуг Українських фірм — агенцій. Але все одно, свою ціну — маємо. Точні цифри не наведу, оскільки все індивідуально, але наша ціна втричі нижча за ціни агентів. Ми прагнемо зробити наші послуги безкоштовними, але це можливо лише за умов успішного грандування. Поки що діяльність організації, підтримується власними силами.

— Як Ви доносите інформацію до потенційних студентів?

— Інтернет та живе спілкування. Планую скоро бути на Україні. Є в планах провести семінар про післядипломову освіту для студентів де-яких навчальних закладів.

— Який юридичний статус має Ваша організація?

— Ми звичайна, неприбуткова, громадська організація, зареєстрована в Україні, але основна діяльність ведеться на території Польщі. В Україні функціонують лише консультаційні центри, які надають необхідну інформацію.

— Серед Ваших пропозицій, фігурує безкоштовне навчання. Це рельно?

— Так, цілком реально Навчання два роки за спеціальностями:

  • • методи управління,
  • • інформатика,
  • • бухгалтерський облік,
  • • здоров'я та безпека,
  • • методи косметичних послуг,
  • • флорист

— Які документи необхідні для вступу?


— Все просто — атестат, додаток до атестату та закордонний паспорт.

— А ЗНО важко здавати?


— Українці не здають в Польщі ніяких ЗНО! Я часто наштовхуюся на пропозиції на кшталт «Допомога у здачі ЗНО». Якщо Вам обіцяють подібні речі, Вас намагаються ошукати.

— Ви часто зіштовхуєтеся з таким явищем, як недовіра?

— Так, звісно! Це — притаманна українцям риса, але ми не вбачаємо в цьому проблему. Адже доводити нашу надійність — нам не складно. Організація має досить пристойну репутацію і результат. Ми маємо всі необхідні для цього документи, а з кожним із партнерських навчальних закладів у нас укладена угода.

— Що б Ви хотіли сказати нашим читачам?

— Саме, Ви є вільним студентом і не важливо яку соціальну роль зараз виконуєте, якщо Ви школяр, абітурієнт, студент, бакалавр, магістр, аспірант чи викладач, маємо пропозиції для всіх, бо потреба у навчання є актуальною протягом всього життя!
00:00

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!