ЛАСКАВО ПРОСИМО!

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

Добро пожаловать!
(если разместить сюда виджет, то он заменит этот тест)

IP камери Reolink

Віктор ШУЛЬГА: "Військова мобілізація - законна"

Віктор ШУЛЬГА: "Військова мобілізація - законна"
Продовжує не залишати в спокої наш народ наболіла тема – мобілізація. Зазвичай переймаються матері й дружини. Надходять самі різні звернення: законна мобілізація чи ні; чи притягнуть до відповідальності за неявку в військкомат; а якщо є двоє неповнолітніх дітей. І таке інше. Часто мають місце домисли, перекручування фактів, норм закону ( в т.ч. Інтернет-виданнях ) або впевнені репліки на кшталт: «А от баба Люба сказала, що...». Іншими словами – незнання законодавства. А незнання часто провокує самі негативні і непередбачувані наслідки.

Розібравшись у питанні, шляхом перелопачування десятків сторінок нормативної бази та вивчення судової практики, маю змогу подати інформацію в стислому вигляді:

1. Чи законна мобілізація? Так, законна ( основний аргумент спростовується — вводити воєнний стан не обов'язково для проведення повної чи часткової мобілізації ).
2. Чи є відповідальність за ухилення від призову за мобілізацією? Так, є – кримінальна ( карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років).
3. Чи були випадки притягнення до кримінальної відповідальності? В переважній більшості суди гуманно ставляться до порушників, обмежуючись відстрочкою виконання вироку, і не відправляють людей за грати. Проте поодинокі випадки реального покарання все-таки є.

Звичайно, законодавець передбачив ті життєві ситуації і випадки, коли особи не підлягають призову. Їх перелік зазначений в окремій статті закону і є досить ємним, для того щоб висвітлювати в даній статті.

Публікація не є агітаційним матеріалом, а носить просвітницький характер.

Віктор ШУЛЬГА (юрист)
01:00
1267

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!