ЛАСКАВО ПРОСИМО!

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

Добро пожаловать!
(если разместить сюда виджет, то он заменит этот тест)

IP камери Reolink

Будні районної поліклініки

Будні районної поліклініки

Сьогодні поліклінічне відділення Смілянської районної центральної лікарні ім. С. Бобринської замість необхідних 150 пацієнтів вдень приймає близько 550-600 осіб. До кожного лікаря черги вже зранку. Специфіка роботи закладу полягає в тому, що більшість його відвідувачів – жителі сіл Смілянського району, які є залежними від рейсових автобусів та домашнього господарства. Щодня один лікар поліклініки приймає близько 30-40, а то й 60 пацієнтів. Це велике навантаження, зважаючи на те, що лікарі обслуговують ще пацієнтів за викликами, а сама поліклініка розрахована на 150 відвідувань вдень.


Поліклінічне відділення районної лікарні відноситься до вторинної ланки надання медичної допомоги. Вже більше 5 років завідує ним Олексій Миколайович Полубінський, загальний стаж роботи якого у районній лікарні через два роки сягне 30 річного ювілею.


Колектив поліклініки один з найбільших серед усіх відділень лікарні. Тут працює 65 представників лікарського, середнього та молодшого медичного персоналу. Надають медичну допомогу 27 вузькопрофільних лікарів, близько 30 медсестер – більшість з яких мають вищу категорію та 8 молодших медичних сестер. Майже всі медичні працівники – молодий персонал, але є й працівники пенсійного віку. Спеціалістів у закладі вистачає, хоча більшості лікарів доводиться поєднувати роботу в поліклініці і у відділеннях лікарні, а деякі лікарі працюють ще й у військкоматі. Пацієнтів просять ставитися до цього з розумінням, адже поки ви чекаєте лікаря в черзі в поліклініці цей лікар рятує чиєсь життя у хірургічному чи травматологічному відділеннях лікарні.
— Колектив хороший і дружній. Всі працюють на одному рівні. Особливо, коли потрібно вирішити, якусь спільну проблему. З усіма завданнями, які ставить перед ними керівництво справляються на відмінно. Днями у районній лікарні пройшли дні благоустрою. Участь облагородженні території закладу, прибиранні, взяли як молодший та середній медичний персонал під керівництвом старшої медичної сестри поліклініки Лариси Анатоліївни Богун, так і лікарі, — розповідає О. М. Полубінський про своїх підлеглих.

Відвідують поліклініку не тільки жителі Смілянського району, а й жителі Кам'янського району, села Білозір'я, Черкаського району, міські жителі. За минулий рік поліклініка прийняла 8 тисяч жителів інших населених пунктів. Всього за рік поліклініку відвідали близько 200 тисяч пацієнтів.
Візитівкою закладу є реєстратурний кабінет. Щодня тут величезні черги, де трапляються різні люди. Інколи важко витримати тисняву і незадоволення відвідувачів, але медсестри реєстратури намагаються бути ввічливими з усіма.

— Ми зробили велику помилку років п’ять тому…Тоді була можливість взяти комп’ютери для реєстратури та працювати з електронними картками пацієнтів. Адже передові технології, використання інтернету тісно ввійшли в наше життя і майже у кожного лікаря в кабінеті є свій комп'ютер чи ноутбук, які він може використовувати для роботи. Сьогодні ж все впирається у матеріальну забезпеченість. Електронні картки – оптимальний варіант і ми готові хоч сьогодні переходить до такого типу роботи. Єдине питання – це фінансування та відсутність коштів для закупівлі обладнання, — говорить О. М. Полубінський.

Проте придбання комп'ютерного обладнання та необхідних програм для переведення карток пацієнтів у електронну форму не єдина проблема закладу, яка потребує свого рішення. Впровадження передових технологій — справа майбутнього, яку доведеться вирішувати з часом для покращення ефективності роботи між лікарем і пацієнтом та оптимізації черг у реєстратурі. Найболючішим питанням залишається необхідність проведення капітального ремонту будівлі, ремонту системи опалення. Приміщення, де знаходиться поліклінічне відділення побудоване ще графом Бобринським у 1862 році. Висока стеля, каміни у коридорах, плитка на підлозі ще графських часів. Все потребує ремонту і осучаснення, а саме приміщення — утеплення. Адже в деяких кабінетах взимку холодно.


— Добре, що останнім часом зробили ремонт та осучаснили залу поліклініки і маніпуляційний кабінет. Нагального ремонту потребує перев’язочна, мала операційна, лор-кабінет, тобто кабінети хірургічного профілю. З допомоги депутатів Смілянської районної ради та фонду сільгоспвиробників району у поліклініці замінили вікна, бо у деяких кабінетах вони вже випадали назовні. Потрібно завершити облицювальні роботи, а коштів не вистачає. Зараз шукаємо можливості і спонсорів. Аби повністю провести капітальний ремонт приміщення потрібно віднайти близько 1 мільйона гривень. Надходили пропозиції реставрувати приміщення як історико-архутектурну пам'ятку та залишити його в первинному вигляді. Але на реставрацію необхідно близько 5 мільйонів гривень. Якщо знайдуться спонсори, які допоможуть хоча б з капітальним ремонтом, ми будемо тільки раді, — розповідає О.М. Полубінський.

Останнім часом покращилося забезпечення поліклініки необхідними медикаментами та засобами надання невідкладної медичної допомоги на державному рівні в порівнянні з минулими роками. Медикаменти для подальшого лікування пацієнти закуповують за свої кошти.

— Звичайно, що як і будь-який медичний заклад поліклініка має свої потреби. Зокрема, не погано було б придбати нове крісло-барані у кабінет лора. Флюорограф у нас старенький…Туалет потребує ремонту. Ці питання слід вирішувати на рівні області та району, а медикаментами держава забезпечує нас повністю, — розповідає завідуючий поліклінічного відділення.


Одним із основних моментів роботи закладу є проведення профоглядів. Поліклініка має відповідну ліцензію та дозвіл Департаменту охорони здоров'я для надання цих послуг, які є платними згідно відповідної Постанови Кабінету Міністрів. Профогляд для жінок коштує 125 гривень, для чоловіків – 126-140 гривень. Договори на проходження профоглядів працівників з районною поліклінікою укладають не тільки організації району, а й деякі міські підприємства. Безкоштовно професійні медичні огляди проходять діти до 18 років, учасники АТО.
— Роботодавці набагато серйозніше почали ставитися до проведення профоглядів своїх працівників, адже від того настільки здоровою буде людина залежить ефективність праці колективу, а для пацієнта це можливість насамперед виявити хворобу на ранній стадії та вчасно розпочати лікування. Крім того, щорічно здійснювати профогляд працюючих змушують і штрафні санкції, які накладаються на підприємство чи організацію в разі відсутності профогляду працівників, — розповідає О. М. Полубінський.

За підсумками діяльності та показниками роботи минулого року Смілянська центральна районна лікарня посіла І місце серед 20 районних лікарень Черкащини.

— Є в цьому заслуга кожного працівника лікарні і поліклініки зокрема. Адже щодня через поліклінічне відділення лікарні проходить велика кількість пацієнтів і всім, незважаючи на те чи це житель району чи інших населених пунктів ми намагаємося надати необхідну медичну допомогу, намагаємося відповідати всім запитам відвідувачів. Для досягнення високих показників роботи, покращення ефективного надання послуг пацієнтам зусиль докладали всі, — розповідає головний лікар Смілянської ЦРЛ ім. С. Бобринської З.Г.Зирянова, яка на підсумковій колегії обласного управління охорони здоров'я, що проходила за участю заступника міністра охорони здоров'я В.В. Шафранського приймала вітання та подяку за ефективність роботи лікувального закладу.

Матеріал наданий редакцією газети
Сміла від А до Я

01:00
3701

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!